About allocation keys [AX 2012]

Updated: January 25, 2012

Applies To: Microsoft Dynamics AX 2012 R3, Microsoft Dynamics AX 2012 R2, Microsoft Dynamics AX 2012 Feature Pack, Microsoft Dynamics AX 2012

In Manufacturing execution, you can bundle jobs. This makes it possible to start multiple jobs at a time in the Job registration (Job list) form.

If you bundle jobs, you must define how the total registered time for all the jobs should be allocated to each job. You can define the allocation by selecting one of the following options in the Bundle type field in the Allocation keys form:

  • Estimation – Time is divided between the jobs based on the estimated time for the jobs.

  • Jobs – Time is divided according to total jobs bundled and how much time was spent finishing all the jobs.

  • Net time – Time is divided equally between the jobs that are in the bundle at any time.

  • Real time – Actual job time is allocated. The cost can be calculated based on the actual payroll cost.

    NoteNote

    The Real time allocation key is available only if your company uses the payroll functionality in Time and attendance.

The results of the different allocation keys are illustrated in the following examples.

Three jobs in your job queue must be completed. You start the first job, and while that job is in progress, you start the second and third jobs. This makes a bundle of three jobs.

The following table shows the estimated production time for each job.

Job

Production time

Job 1

1 hour

Job 2

3 hours

Job 3

4 hours

Total

8 hours

The following table shows the actual work hours that are spent on each job.

Job

Start time

End time

Bundle time

Job 1

09:00

11:00

2 hours

Job 2

10:00

13:00

3 hours

Job 3

10:00

15:00

5 hours

Bundle

09:00

15:00

6 hours

The following sections describe the results of the calculated time for each allocation key.

The following table illustrates the formula for calculating allocated time. The formula is as follows:

Time per job = Total bundle time * (Estimated job time / Total estimated time)

Job

Formula

Allocated time

Job 1

6 * (1/8) hours

0.75 hour

Job 2

6 * (3/8) hours

2.25 hours

Job 3

6 * (4/8) hours

3.00 hours

The following table illustrates the formula for calculating allocated time. The formula is as follows:

Time per job = Total bundle time / Number of jobs

Job

Formula

Allocated time

Job 1

6/3

2 hours

Job 2

6/3

2 hours

Job 3

6/3

2 hours

The following table illustrates the formula for calculating allocated time. The formula is as follows:

Calculated time per reporting = Bundle time / Number of jobs

09:00-10:00

1 hour

10:00-11:00

1 hour

11:00-13:00

2 hours

13:00-15:00

2 hours

Allocated time

Number of jobs in the bundle

1

3

2

1

N/A

Job 1

1/1

= 1 hour

1/3

= 0.33 hour

N/A

N/A

1.33 hours

Job 2

N/A

1/3

= 0.33 hour

2/2

= 1 hour

N/A

1.33 hours

Job 3

N/A

1/3

= 0.33 hour

2/2

= 1 hour

2/1

= 2 hours

3.33 hours

If you want to allow for production costs to be calculated based on real costs, you must clear the Cost category check box in the Production parameters form. Click Production control > Setup > Manufacturing execution > Production parameters. Click General, and then clear the Cost category check box.

The following table illustrates the formula for calculating allocated time. The formula is as follows:

Actual time per job = Actual time in bundle

Job

Actual time

Job 1

2 hours

Job 2

3 hours

Job 3

5 hours

Consider the three jobs performed by a worker who has an hourly wage of USD 12.00. No overtime bonus or premium was earned in the time that was spent on the jobs.

The worker worked on the three bundled jobs for a total of 6 hours. The salary cost is then 6 * USD 12.00 = USD 72.00.

When you use real time allocation, the cost per hour is recalculated by using the factor from the Net time formula. The actual time that was spent on each job is then transferred with the corrected cost price per hour.

In the example, six hours are spent although 10 hours were allocated.

The following table illustrates the formula for calculating cost. The formula is as follows:

Cost per hour = (Total bundle time per job (Net time) / Actual time per job) * Standard cost price per hour

Job

Calculation of corrected cost per hour

Corrected cost per hour

Allocated time

Total cost of job

Job 1

(1.33/2) * USD 12.00

USD 8.00

2 hours

USD 16.00

Job 2

(1.33/3) * USD 12.00

USD 5.33

3 hours

USD 16.00

Job 3

(3.33/5) * USD 12.00

USD 8.00

5 hours

USD 40.00

The corrected cost per hour and the job time are posted in a production journal.

NoteNote

If you select the Cost category check box in the General area in the Production parameters form, the actual time for each job is transferred to a production journal, where the cost is applied to the cost category of the specific job.


Announcements: To see known issues and recent fixes, use Issue search in Microsoft Dynamics Lifecycle Services (LCS).

Community Additions

ADD
Show: